Wat is een levenstestament?
Een levenstestament heeft te maken met het begrip executeur(-testamentair). Je wijst een executeur-testamentair aan om na je overlijden de nalatenschap af te wikkelen. Maar wat als je onverhoopt bij leven jouw belangen niet meer goed kunt behartigen? In dat geval kan een levenstestament een uitkomst zijn.
In een levenstestament, dat wordt opgesteld bij de notaris, leg je jouw financiële en/of medische wensen vast in een notariële akte, voordat jou iets overkomt waardoor je dat niet meer zelf kan. In de akte neemt je ook op wie jou op deze gebieden mag vertegenwoordigen. Dit kan je partner, jouw kinderen, of iemand in je naaste omgeving zijn, maar je kunt ook een professional van Findool benoemen. Findool wordt dan jouw levensexecuteur. Hieronder beantwoorden we de belangrijkste vragen over het levenstestament.
Inhoud
Welke taken heeft een levensexecuteur?
Hoe kan ik een levenstestament aanvragen?
Wanneer een levenstestament?
Het kan iedereen overkomen, plotseling ben je niet meer in staat om je eigen belangen te behartigen. Bijvoorbeeld omdat je een ongeluk hebt gekregen en een hersenbeschadiging hebt opgelopen. Wie gaat het nu doen? Om dit te voorkomen kun je een levenstestament opstellen. Hierin bepaal je zelf wie jouw zaken gaat behartigen zolang je dat zelf niet meer kunt. Findool stelt het levenstestament niet op, maar kan wel invulling geven aan de uitvoering door op te treden als levensexecuteur of toezichthouder.
Wat doet een levensexecuteur?
In het levenstestament legt je vast wie uw belangen behartigt wanneer u dit zelf niet meer kunt. Deze persoon heet levensexecuteur. Wat hij of zij doet, legt je zelf vast in jouw levenstestament. Het levenstestament bevat volmachten, wensen, verzoeken, geboden en verboden. Zowel op familiair, financieel als medisch gebied. Verder kan het overzichten bevatten van het vermogen, verzekeringen, abonnementen etc. Afhankelijk van de bevoegdheden kan jouw levensexecuteur de administratie overnemen, jouw vermogen beheren, zorgvoorzieningen voor je regelen, het huis en inboedel beheren of bijvoorbeeld jouw huis verkopen. Findool kan je op twee manieren van dienst zijn: we kunnen voor jou optreden als levensexecuteur of als toezichthouder op de door jou aangewezen levensexecuteur bij de uitvoering van jouw levenstestament.
Welke taken heeft een levensexecuteur?
De taken die een levensexecuteur zal uitvoeren hangt volledig af van de wensen, bevoegdheden en beperkingen die zijn vastgelegd in het levenstestament. De taken kunnen onder andere zijn:
- Administratie geheel of gedeeltelijk overnemen;
- Beheren van je vermogen;
- Juiste zorgvoorzieningen treffen en regelen;
- Huis en inboedel beheren;
- Het huis verkopen.
Hoe kan ik een levenstestament aanvragen?
Het levenstestament wordt door een notaris opgesteld en vastgelegd. Weet u niet welke notaris u kunt benaderen dan kunnen wij je doorverwijzen naar een betrouwbare notaris in ons professionele netwerk.
Als je na het lezen van alle informatie een goed gevoel hebt en je wil dat Findool jouw levensexecuteur wordt dan kunnen we een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen we dan jouw wensen bespreken.
Heb je na het lezen van alle informatie nog vragen en of opmerkingen neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op.