Wat is budgetbeheer?

Bij budgetbeheer, ook wel inkomensbeheer genoemd, beheert iemand anders jouw geld volgens een vooraf opgemaakt budgetplan. Als beheerder zorgen we er simpel gezegd voor dat je niet meer uitgeeft dan wat er binnenkomt. Van alle inkomsten die er binnen komen worden eerst de vaste lasten voldaan. Van het deel wat overblijft wordt er leefgeld verstrekt en een deel wordt gebruikt om te sparen of te reserveren voor bijvoorbeeld het eigen risico. Hieronder behandelen we de belangrijkste vragen over budgetbeheer.

 

Inhoud

Welke vormen van budgetbeheer zijn er?

Wanneer heb ik budgetbeheer nodig?

Wat zijn de taken van de budgetbeheerder?

Wat doet een budgetbeheerder?

Budgetbeheer en schulden

Hoe kun je budgetbeheer aanvragen?

Een van onze medewerkers spreken?

 

Welke vormen van budgetbeheer zijn er?

Anders dan bij beschermingsbewind, wat wordt uitgesproken door de kantonrechter en waardoor je handelingsonbevoegd wordt, wordt budgetbeheer uitgevoerd op basis van een door jou verstrekte volmacht en getekende overeenkomst. Budgetbeheer is daarom vrijwillig en er is geen sprake van handelingsonbevoegdheid. Het budgetbeheer kan ook zonder tussenkomst van de kantonrechter beëindigd worden.

Er zijn diverse vormen van budgetbeheer:

  • Budgetbeer Basis: De beheerder betaalt alleen de huur of hypotheeklasten en ziektekosten. Alle andere rekeningen betaalt je zelf;
  • Budgetbeheer Plus: De beheerder betaalt huur of hypotheeklasten, ziektekosten en één andere betaling. Alle andere rekeningen betaalt je zelf;
  • Budgetbeheer Totaal: De beheerder betaalt huur of hypotheeklasten, ziektekosten en de andere betalingen uit het budgetplan.

 

Wanneer heb ik budgetbeheer nodig?

Wanneer je zelf geen of onvoldoende financieel inzicht hebt maar wel begrijpt dat de vaste lasten voldaan moeten worden voldaan kan budgetbeheer een uitkomst zijn. Door het budgetbeheer wordt voorkomen dat er achterstanden in de vaste lasten en of schulden ontstaan doordat de belangrijkste betalingen altijd gedaan worden. Je kunt budgetbeheer voor jezelf aanvragen of voor een familielid die niet op eigen benen kan staan. Je hebt zelf de keuze voor hoelang je het beheer over jouw geld wilt overdragen. Bij budgetbeheer betaalt je maandelijks een vergoeding de beheerder. 

 

Wat zijn de taken van de budgetbeheerder?

Afhankelijk van de soort budgetbeheer heeft de budgetbeheerder verschillende taken:

  • Inventariseren inkomsten, uitgaven, schulden en bezittingen;
  • Opstellen van een budgetplan;
  • Betalingen vaste lasten en leefgeld conform het budgetplan;
  • Indien van toepassing het aflossen van schulden;
  • Geld reserveren en of sparen voor onvoorziene zaken;
  • Opvragen informatie en wijzigen gegevens bij diverse instanties;
  • Indien noodzakelijk openen van bankrekeningen;
  • Aanvragen Toeslagen en kwijtscheldingen;
  • Administratie en postverwerking;
  • Aangifte inkomstenbelasting.

 

Wat doet een budgetbeheerder?

De budgetbeheerder beheert alle inkomsten. Hier kan je in principe niet zelf meer over beschikken. Over het algemeen vallen alle inkomsten en toeslagen onder het budgetbeheer. 

Je krijgt een beheerrekening bij Findool waarop al je inkomsten (salaris of uitkering) worden gestort. Deze rekening staat op jouw naam maar wordt beheert door onze budgetbeheerder door middel van een door jou afgegeven volmacht. Vanaf deze rekening worden al jouw vaste lasten betaalt. Van het geld dat overblijft wordt er leefgeld verstrekt en wordt er gereserveerd voor bijvoorbeeld het eigen risico. Wat daarna nog overblijft kan in overleg worden besteedt of gespaard.

Er wordt gekeken naar je inkomen c.q. uitkering en gecontroleerd of je alles ontvangt waar je recht op hebt. Zoals bijvoorbeeld huur en zorgtoeslag, bijzondere bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke heffingen enz.. Afhankelijk van het soort budgetbeheer wordt dit indien nodig door de budgetbeheer aangevraagd of wordt er advies gegeven dit zelf aan te vragen. Dit geldt ook voor je verzekeringen.  

Zodra de situatie in kaart is zal de budgetbeheerder een budgetplan opmaken en die met jouw bespreken. Het budgetplan is een overzicht van alle inkomsten aan de ene kant en alle uitgaven aan de andere kant. Hierin kun je precies nagaan wat er maandelijks binnenkomt en wat er aan vaste lasten en leefgeld uitgaat.

 

Budgetbeheer en schulden

Indien je schulden hebt worden, afhankelijk van het soort budgetbeheer, je schuldeisers door de budgetbeheerder benaderd. Voor een opgave van de vordering en verzocht zich voortaan bij de budgetbeheerder te melden. Vaak liggen er al meerdere beslagen op loon of uitkering. Het komt veel voor de beslagvrije voet, dat deel van het inkomen waar je recht op blijft houden, niet juist is berekend. 

De budgetbeheerder zal dan bezwaar maken en ervoor zorgdragen dat de juiste beslagvrije voet gehanteerd wordt. Daarmee krijgen we vaak de maandelijkse begroting rond en zullen er geen verdere achterstanden in de vaste lasten meer ontstaan. Zodra alles op zowel financieel gebied maar ook in je persoonlijke situatie stabiel is kunnen wij je begeleiden richting de schuldhulpverlening en een schuldenregeling voor je aanvragen, zodat je uiteindelijk schuldenvrij wordt en je weer met opgeheven hoofd kunt deelnemen aan de maatschappij. Findool voert in principe geen budgetbeheer uit indien er sprake is van problematische schulden.

 

Hoe kun je budgetbeheer aanvragen?

Als je na het lezen van alle informatie een goed gevoel hebt en je wil dat Findool voor jou budgetbeheer gaat uitvoeren worden dan kunnen we een afspraak maken voor een intakegesprek. Doel van dit gesprek is ons voor te stellen en uitleggen hoe Findool budgetbeheer uitvoert en, niet geheel onbelangrijk, verwachtingen te temperen. Tevens dient het om inzicht te krijgen in jouw financiële situatie en te bepalen waar je tegen aan loopt. Op basis daarvan kunnen we vrij snel zien of budgetbeheer voor jou het juiste middel is.

 

Een van onze medewerkers spreken? 

Heb je na het lezen van alle informatie nog vragen en of opmerkingen neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op. 

Aanmelden

 

Naar overzicht veelgestelde vragen