Fors minder wanbetalers van zorgpremie

AMSTERDAM - Er zijn steeds minder wanbetalers van de zorgpremie. Sinds de piek in februari 2015 zijn er ruim 30% minder mensen die als wanbetaler worden aangemerkt.

Wetswijzigingen hebben geholpen om het aantal wanbetalers te kunnen drukken.

Dat meldt de Zorgverzekeringslijn, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In februari 2015 waren er nog ruim 330.000 wanbetalers. Inmiddels is dat aantal gedaald naar ruim 225.000 op 1 december van het afgelopen jaar.

Dat betekent dat iets meer dan 1,5% van de Nederlandse zorgpremiebetalers een wanbetaler is. Iemand wordt aangeduid als een wanbetaler als zij zes maanden of langer geen premie voor de basisverzekering hebben betaald.

Wetswijzigingen

De Zorgverzekeringslijn spreekt ook de verwachting uit dat de daling van de afgelopen jaren de komende tijd ook door zal zetten. In 2016 daalde het aantal wanbetalers al met 11% en in 2017 met 8%.

Het adviesplatform wijst op wetswijzigingen die zijn doorgevoerd waardoor het voor verzekerden makkelijker is geworden om hun schuld van de zorgverzekering op te lossen. Eerder kregen zorgverzekerden met een betalingsachterstand van zes maanden of meer een hogere zorgpremie, zo’n 20% meer dan de normale premie, opgelegd. Die krijgen ze nu niet meer als ze zelf een betalingsregeling hebben afgesproken met hun verzekeraar.

Bron: telegraaf.nl